Temiz Su ve Atık Su Tesisatı

Temiz Su Tesisatı

Sıhhi tesisat bölümünün bir alt dalı olan temiz su tesisatı, şehir su şebekesinden binaya giren bağlantı borusundan başlayarak, dağıtım boruları, kolonlar, branşmanlar, bağlantı boruları, vanalar, musluklar ve gerekli olduğunda basınçlama deposundan oluşmaktadır.

Bir binanın hesaplanan ve projelendirilen temiz su tesisatı döşenirken, aşağıda açıklanan kurallara uyulması gerekmektedir.

  • Tesisattaki suyun gerekli durumlarda boşaltılmasını sağlamak amacıyla, yatay borulara sayaç yönünde %1 eğim verilmelidir.
  • Tesisat devreleri binanın kiriş, kolon gibi taşıyıcı elemanlarından geçirilmemelidir.
  • Arıza ve onarım durumu göz önüne alınarak borular kolay erişilebilecek bir şekilde döşenmeli ve kolon olarak adlandırılan düşey borular olanaklar dahilinde özel olarak yapılmış tesisat kanalları içine yerleştirilmelidir.
  • Binadaki her katın veya her bağımsız bölümün tesisatı diğer bölümlerden ayrı olarak vanalarla kontrol edilebilmelidir. Vanalar, güvenlik bağlantıları ve kontrol elemanları kolay ulaşılabilir biçimde yerleştirilmelidir.
  • Tesisatı oluşturan borular duvar yüzeyi üzerinden veya duvar ve döşeme içine döşenebilmektedir. Duvar yüzeyi üzerinden açıktan döşenen boruların duvar yüzeyine paralel olması ve birden fazla boru varsa, borular arasındaki mesafenin de aynı olması gerekir.
  • Soğuk ve sıcak su boruları ve batarya tipi musluklarda; soğuk suyun sağ tarafta, sıcak suyun sol tarafta olması gerekir.
  • Don tehlikesi olan bölgelerden geçen borular duvar içine gömme olarak döşenmeli ve yalıtım maddeleri ile kaplanmalıdır.
  • Ani olarak kapanan bir musluk veya vana nedeniyle tesisatta basıncın artması ve dalgalanması sonucu koç vuruşu olarak adlandırılan gürültü meydana gelebilir. Ayrıca akış hızının yüksekliği de hışırtı şeklinde gürültüye neden olabilir. Bu durumlarda basınç düşürme vanaları kullanılmalı ve suyun akış hızı azaltılmalı veya boru çapları büyültülmelidir.
  • Bina içinde nemli ve sıcak bölgelerden geçen soğuk su borularının üzerinde terleme adı verilen su buharı yoğuşması oluşabilir. Böyle bölgelerin havalandırılması gerekir.

Temiz su tesisatında kullanılan işaret ve semboller.

Kolonlar, binanın üst katlarına doğru suyun dağıtılmasını sağlayan borulardır. Binada ıslak mekanlar olarak adlandırılan mutfak, banyo ve tuvaletin yerleşimine ve birbirine yakınlığına ayrıca, binanın tek ve daha fazla daireli olmasına göre birden fazla sayıda kolon olabilir.

Kat boruları, binanın katları ve daireleri içinde döşenen borulardır. Bu borular döşeme altından veya duvar içinden geçirilerek bir musluk veya bir cihaz bağlantısı ile sonlanırlar.

Atık Su Tesisatı

Büyük binalar ve bina kompleksleri örneğin oteller, tatil köyleri, ofis kompleksleri, alışveriş merkezleri, servis alanları, dinlenme tesisleri vb yapılar için alanında deneyimli ve uzman Sıhhi ve Mekanik Tesisatı firmaları yapmalıdır. Çünkü gerekli bilgi ve deneyim çok önemlidir.

Atık sular, su kaynaklı katı maddeler ve kanalizasyona deşarj edilen sıvılardır ve topluluk hayatının atık sularını temsil etmektedir. Bileşimde, atık su, “bozulabilir” veya biyolojik olarak parçalanabilen çözünmüş ve asılı organik katıları kapsar. Evsel atık sular, sayısız sayıda canlı organizmayı da içerir – bakteri ve diğer organizmalar, yaşam aktiviteleri ayrışma sürecine neden olur. Çürüme, anaerobik koşullar altında devam ettiğinde, yani atık suda çözünmüş oksijen bulunmadığında, saldırgan koşullar ortaya çıkar ve koku ve çirkin görünüşler oluşur. Çürüme, aerobik koşullar altında, yani, çözünmüş oksijen varlığında ilerledikçe, saldırgan koşullardan kaçınılır ve işleme süreci büyük oranda hızlandırılır.

Atık suların, faaliyet merkezinden uzak veya izole edilmiş bir bölgedeki atıksuların uzaklaştırılması, kontrol edilmesi ve arıtımını içeren genel sağlık felsefesi önemlidir. Atık su arıtma yönetimi uygulamaları yıllar geçtikçe, geçmişteki uygulamalara ve uygulanan mühendislik ve çevre bilimlerine dayanan teknik olarak karmaşık bir bilgi kümesine dönüşmüştür. Bu temellerin akıllıca uygulanması, çevrenin güvenli ve kabul edilebilir bir koşulda muhafaza edileceği konusunda bize güvenmenin yollarını arar.